Bu Blogda Ara

28 Şubat 2009 Cumartesi

Elmalı Baklava Sarması


4 elma
* 1 su b.ceviz
* 1 tatlı k.tarçın

* 4 çorba k.toz şeker
* 2 çorba k.tereyağı
* 4 adet baklavalık yufka

Üzeri için:

* pudra şekeri

Hazırlanışı :

Elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Tavada 4 çorba k. Şekerle beraber tavada sotelenmeye alın. İç harç hazır olunca baklava hamurunu açın. Baklava hamurunun her yaprağını açın. Üzerine eritilmiş tereyağını serpin. Daha sonra hamuru 2 ye katlayarak bir dikdörtgen elde edin. Katladıktan sonra üzerine iç harçtan biraz serperek rulo yapın. Bütün yufkalar için aynı işlemi uygulayın. Hazır olunca yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine de tereyağı sürerek 180 derecede pişirin.

Çıtır çıtır pişmiş baklava sarmasını üzerine pudra şekeri eleyerek servis yapın.

Peynirli Otlu Biber Dolması


1 adet dolmalık biber
* beyaz peynir
* kaşar peynir
* lor peynir
* dereotu
* maydanoz
* yumurta
* tuz,karabiber
* zeytinyağı
* su

Hazırlanışı :

Yumurtaları bir kaba kırın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini, beyaz peyniri rendeleyin. Dere otunu ve maydanozu da incecik doğrayarak ekleyin. Hazırladığınız bu harcı dolmalık biberlere doldurun. Pişirecek kdara su verin ve pişirin. Peynirli otlu biber dolmasını soğuk ya da ılık servis yapın.

25 Şubat 2009 Çarşamba

Elmalı Baklava Sarması


Malzemeler :

* 4 elma
* 1 su b.ceviz
* 1 tatlı k.tarçın
* 4 çorba k.toz şeker
* 2 çorba k.tereyağı
* 4 adet baklavalık yufka

Üzeri için:

* pudra şekeri

Hazırlanışı :

Elmaların kabuklarını soyun ve rendeleyin. Tavada 4 çorba k. Şekerle beraber tavada sotelenmeye alın. İç harç hazır olunca baklava hamurunu açın. Baklava hamurunun her yaprağını açın. Üzerine eritilmiş tereyağını serpin. Daha sonra hamuru 2 ye katlayarak bir dikdörtgen elde edin. Katladıktan sonra üzerine iç harçtan biraz serperek rulo yapın. Bütün yufkalar için aynı işlemi uygulayın. Hazır olunca yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine de tereyağı sürerek 180 derecede pişirin.

Çıtır çıtır pişmiş baklava sarmasını üzerine pudra şekeri eleyerek servis yapın.

Peynirli Otlu Biber Dolması


Malzemeler :

* 1 adet dolmalık biber
* beyaz peynir
* kaşar peynir
* lor peynir
* dereotu
* maydanoz
* yumurta
* tuz,karabiber
* zeytinyağı
* su

Hazırlanışı :

Yumurtaları bir kaba kırın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini, beyaz peyniri rendeleyin. Dere otunu ve maydanozu da incecik doğrayarak ekleyin. Hazırladığınız bu harcı dolmalık biberlere doldurun. Pişirecek kdara su verin ve pişirin. Peynirli otlu biber dolmasını soğuk ya da ılık servis yapın.

24 Şubat 2009 Salı

Kahvaltılık İştah Açıcı


Malzemeler :

* yarım kg.közlenmiş kırmızı biber
* 1 çorba k. biber salçası
* 1 çay b. ceviz
* 2 diş sarımsak
* 2 dilim bayat ekmek içi
* zeytinyağı
* tuz,karabiber
* taze kekik

Hazırlanışı :

Öncelikle parçalayıcıya közlenmiş kırmızı biberleri ve sarımsakları alıp püre yapın. Bu karışımı bir kaseye alıp üzerine irice parçalanmış cevizleri,doğranmış taze kekikleri ekleyin.(Taze bulamazsanız kuru kekik de koyabilirsiniz) Ekmek içlerini ıslatıp suyunu iyice sıkarak karışıma ufalayarak ekleyin. En son tuz,karabiber,biber salçası ve zeytinyağı ekleyerek iyice karıştırın. Zeytinyağı kıvam ayarlayıcı olarak kullanılmıştır. Bu karışımı bir kavanoza alıp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Kızarmış ekmeğin üzerine sürerek veya soğuk sandviçlerde sos olarak da kullanabilirsiniz. Çok lezzetli ve iştah açıcı...

23 Şubat 2009 Pazartesi

Mantarlı Tavuk Doldurması


Malzemeler :

* 2 tavuk budu
* 1 soğan
* 1 kase mantar
* 1 kırmız biber
* 3 diş sarımsak

Sosu için:

* 2 domates
* 1 turam fesleğen
* sarımsak
* zeytinyağı
* tuz ,karabiber

Garnitürü için:

* 1 patlıcan
* 2 kabak
* tuz,karabiber

Hazırlanışı :

Soğanı yemeklik doğrayarak sıvıyağda sotelenmeye alın. Üzerine ince kıyılmış mantarları da ekleyerek sotelemeye devam edin. Daha sonra biberleri de incecik doğrayarak ekleyin. Tuzunu ve baharatını ayarlayarak pişmeye bırakın.

Diğer tarafta sosunu hazırlayın. Bunun için tavaya sıvıyağı alın. Üzerine rendelenmiş domates ve sarımsağı ekleyin. Sos kaynamaya başlayınca ince doğranmış fesleğeni de ekleyerek pişmeye bırakın.

İç harç pişince kemiğinden sıyrılmış tavuk budunun üzerine harcı yayın ve sarın. İğne iplikle dikin. Üzerine sıvıyağ sürerek 190 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Tavuk pişerken garnitürü için patlıcan ve kabağı buharda pişirerek ya da haşlayarak hazırlayın. Tavuk pişince servis tabağına alın. Yanında garnitürü ve sosu ile servis yapın.

Patlıcanlı Kıymalı Bolu Gözlemesi


Malzemeler :

* 3 su b.un
* 1 tatlı k.kuru maya
* 1 tatlı k.tuz
* su

İç harcı için:

* 3 közlenmiş patlıcan
* 2 diş sarımsak
* 100 gr.kıyma
* 1 soğan
* 1 çorba k.salça
* tuz,karabiber
* 1 kase yoğurt
* 1 çorba k.tereyağı
* 1 çay k.toz kırmızı biber

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına un, maya ve tuzu alın. Alabildiği kadar su ile hamuru yoğurun. Hamur hazır olunca dinlenmeye bırakın.

İç harcı için közlenmiş patlıcanları incecik doğrayın. Üzerine rendelenmiş soğan, salça ve kıyma ekleyerek karıştırın. İç harç hazır olunca dinlendirilen hamuru bezelere ayırın. Her bir bezeyi olabildiğince ince açın. Hamurun yarısına iç harçtan sürerek hamuru kapatın. Bütün hamur için işlemi uygulayın. Gözlemeleri sacda ya da tavada pişirin. Piştikten sonra sıcak

Çıtır ekmekli Avokadolu Dipsos


Malzemeler :

* 2 su b.un
* 1 tatlı k. kuru maya
* 1 tatlı k.kuru fesleğen
* 1 tatlı k.kekik
* 1 tatlı k.nane
* 1 çay k.tuz
* 3 çorba k.zeytinyağı
* aldığı kadar ılık su

Dipsos için:

* 3 avakado
* yarım limon
* 1 tutam dereotu
* 1 tutam maydanoz
* 2 adet taze soğan
* 2 çorba k.yoğurt
* tuz, karabiber
* pulbiber

Hazırlanışı :

2 su b.un,1 tatlı kuru maya,1 tatlı k.kuru fesleğen, 1 tatlı k.kekik, 1 tatlı k.nane, 1 çay k.tuz ve 3 çorba k. zeytinyağını bir kaba alın. Alabildiği kadar su ile hamuru yoğurun. Daha sonra hamuru iki parçaya ayırıp uzun ince bir rulo haline getirin. Yağlanmış tepsiye alarak üzerine yumurta sarısı ve sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Dip sos için ise; avokadoları doğrayıcıdan geçirin. Üzerine yoğurt ve limon suyunu da ekleyerek biraz daha püre yapın. İçine taze soğanı ve dere otunu ince doğrayarak ilave edin. Baharatlarını da ekleyerek karıştırın.

Dip sos ve çıtır ekmekler hazır olunca sosu servis tabağına alın. Ekmekleri dilimleyerek üzerinde servis yapın.

21 Şubat 2009 Cumartesi

3 Katlı Kadayıf


Malzemeler :

* 200 gr.tel kadayıf
* yarım çay b.sıvıyağ
* 1 su b.yeşil fıstık

Muhallebisi için:

* 4 su b.süt
* 1 çorba k.nişasta
* 1 su b.toz şeker
* 1 çorba k.un
* 1 çorba k.kakao

Üzeri için:

* 1 su b.süt
* 5 çorba k.toz şanti

Şerbeti için:

* 2 su b.toz şeker
* 1.5 su b.su
* çikolata sos


Hazırlanışı :

Tel kadayıflar ince doğranarak didiklenir. Sıvıyağ ile harmanlandıktan sonra yarısı tepsinin altına yayılır. Daha sonra üzerine yeşil fıstık serpilir. Kalan kadayıflar da üzerine yayılarak üstüne bastırılarak sıkıştırılır. 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirlir. Diğer taraftan şerbeti hazırlanarak soğumaya bırakılır.

Bu arada muhallebisi hazırlanır. Bunun için tencereye süt, nişasta, un ve kakao eklenerek karıştırılarak pişirilir. Fırından çıkarılan kadayıfın ilk sıcaklığı çıkınca şerbeti dökülür. Şerbetini çektikten sonra hazırlanan muhallebi de üzerine yayılarak soğumaya bırakılır. İyice soğuyunca krem şanti, çikolata sos ve yeşil fıstık ile süslenerek buzdolabında iyice soğuyuncaya kadar bekletilir. Çok lezzetli, kadayıfı sürprizli vemisafir ağırlayabilecek bir tatlı....

Semizotu Cacığı


Malzemeler :

* 1 kase yoğurt
* 1 tutam semizotu
* yeşil soğan yaprağı
* taze nane
* dereotu
* zeytinyağı

Hazırlanışı :

Bir kase yoğurt çırpılr. Daha sonra üzerine semiz otu ve diğer yeşillikler eklenerek karıştırılır. Üzerine zeytinyağı gezdirilerek servis yapılır.

16 Şubat 2009 Pazartesi

Yufkalı Talaş Böreği


Malzemeler :

* 3 yufka

Sosu için:

* 100 gr. margarin
* 1 çay b. su

İç harcı için:

* 250 gr. kavurma
* 2 soğan
* 1 su b. bezelye
* 1 tutam maydanoz
* tuz, karabiber
* sıvıyağ

Üzeri için:

* Yumurta sarısı
* çörek otu
* susam

Hazırlanışı :

Talaş böreğnin iç harı için 2 adet soğanı piyaz şeklinde kesin.Tavya sıvıyağı alın.Üzerine soğanları ve 250 gr.kavurmayı ilave edin ve kavurun.Daha sonra üç harcı üzerine bezelye ve ince kesilmiş olan maydanozu ilave edin.Sosu için tavaya 100 gr.margarin ilave edin.Üzerine 1 çay bardağı su ilave edip sosu elde edin.

1.yufkayı zemine sern.Üzerine sosu ilave edin.Daha sonra yufkayı karşılıkı kapatın.Tekrar sosu dökün.Tekrar karşılıklı yufkayı kapatın.Tekrar üzerine sosu sürün.Diğer yufkalarıda aynı şeklide hazırlayın.Daha sonra yufkayı 4 kesin.Kesilen yufkaların içine kavurmalı iç harçtan paylaştırın.Daha sora yufkalrı karşılıklı kapatın e ters çevirip fırın tepsisine dizin.Talaş böreğinin üzerine yumurta sarısı sürün.Üzerine çörek otu ve susam serpin.Önceden ısıtılmış olan 180 dereclik fırında pişirin.

15 Şubat 2009 Pazar

Avokado Salatası


Malzemeler :

* 3 avokado
* 3 yeşil soğan
* 1 kase karışık yeşillik
* 1 kase kırmızı turp
* 1 kase çeri domates
* 2 haşlanmış yumurta
* 1 tutam dere otu
* zeytinyağı


Hazırlanışı :

Önceden 2 adet yumurtayı haşlayın.Avakadoların kabuklarını soyun.Servis tabağına karışık yeşilikleri alın.üzerine turp,yeşil soğan,çeri domates,1 tutam dereotunu ilave edin.

Haşlanmış yumurtaları küçük olarak kesin.Salatanın üzerine yumurtaları ilave edin.Avakadoları küp olarak kesin ve salatanın üzerine ilave edin.

14 Şubat 2009 Cumartesi

Satır Kıymalı Ev Pidesi


Malzemeler:

5 su b. un
yarım p. yaşmaya
1 tatlı k.tuz
alabildiği kadar ılık su

İç harcı için:

400 gr. satır kıyması
100 gr. kuyruk yağı
1 soğan
2 domates
2 biber
1 çorba k. biber salçası
tuz, karabiber
kekik
maydanoz
taze sarımsak

Üzeri için:

* Tereyağı


Hazırlanışı:

Pidesi için karıştırma kabına 5 su bardağı unu alın.Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Unun ortasını havuz açın ve içine yarım paket yaşmaya ilave edin.Mayanın üzerine ılık su ilave edin ve ilk önce mayayı eritin.Pide hamrunu yoğurun.Daha sonra hamuru bezelere ayırın.Her bezeyi merdane ile açın.Pidenin iç harcı için 1 adet soğanı yemeklik kesin.2 adet domartesi,2 adet biberi kesin.Parçalayıcıya soğanı,domatesi,biberi ilave edin.Üzerine 1 çorba kaşığı biber salçası ilave edin.Üzerine taze kekik,tuz,karabiber ve ince kesilmiş maydanozu ilave edin.İ

ç harcı parçalayıcıdan geçirin.Karıştırma kabına 100 gr.kuyruk yağını ve 400 gr.satır kıymasını ilave edin.Üzerine parçalayıcıdan geçen malzemeleri ilave edin ve karıştırın.Hamurların üzerine kıymalı iç harçtan paylaştırın.Kenarlarını kapatın ve pide şeklini verin.Fırın tepsisine pideleri dizin.Önceden ısıtılmış olan 200 derecelik fırında pişirin.Pideler fırından çıktıktan sonra servis tabağına alın ve tereyağı sürüp servis edin.

Üzümlü Cevizli Parmak Sarması


Malzemeler:

8 milföy hamuru
1 çay b. kuru üzüm
1 çay b. ceviz
portakal kabuğu
pudra şekeri
1 yumurta

Hazırlanışı:

Karıştırma kabına 1 çay bardağı kuru üzüm,1 çay bardağı ceviz,portakal kabuğu,pudra şekeri ve 1 adet yumurtayı kırın.Tüm malzemeyi karıştırın.Milföy hamurlarına içine cevizli malzemeden paylaştırın.

Daha sonra milföy hamurlarını sarıp rulo yapın.Üzerine yumurta sarısı sürün.Fırın tepsisine dizin.Fırından çıkan üzümlü cevizli parmak sarmasını servis tabağına alın.Üzerine pudra şekeri serpin ve servis edin.

11 Şubat 2009 Çarşamba

Minik Pastane Pizzası


Malzemeler :

Hamuru için:

* 4 su b. un
* 30 gr. yaş maya
* 1 tatlı k. tuz
* 1 çorba k. tereyağı
* alabildiği kadar ılık su

İç harcı için:

* Beyaz peynir
* domates
* biber
* kaşar peyniri
* sucuk
* zeytin

Üzeri için:

* 1 yumurta

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 4 su bardağı unu alın.Üzerine 1 tatlı kaşığ tuz ilave edin.Unun ortasına 30 gr.yaşmaya ilave edin. Mayanın üzerine ılıkm su ilave edin ve mayayı eritin.Hamura 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edin.Hamuru yoğurun. Hamurun mayalanması için biraz bekletin.Daha sonra ceviz parçası büyüklüğünde kopartıp elinizle yuvarlak olarak açın.
Elinizi yumurta sarısna batırın ve elinizle hamurn içini havuz açın.

Hamurun içine havuzun içine beyaz peynir,biber,scuk ,kaşar peyniri,zeytin ilave edin. İç harcı için kaşar peyniri küp olarak kesin.Sucuğu küp olarak kesin. Fırın tepsisine minik pizzaları ilave edin. Öncden ısıılmış olan 220 derecelik fırında pişirin.

10 Şubat 2009 Salı

Balkabaklı Pırasalı Börek


Malzemeler:

4 yufka
2 pırasa
1 kg.balkabağı
sıvıyağ
tuz,karabiber
kırmızı biber

Üzeri için:

1 yumurta

Hazırlanışı:

Pırasaları ince doğrayarak sıvıyağda sotelemeye alın. Diğer tarafta kabakları rendeleyin. Kabaklar rendelenince pırasaların üzerine ekleyin. Üzerine tuz, karabiber ve pulbiber ekleyerek pişene kadar kavurun.

Yufkayı tezgaha yayın. Bir tarafını katlayın. Üzerine iç harcın dörtte birini yayın. Daha sonra kenarlarını üzerine katlayarak kare şeklini verin. Yağlanmış tavada iki taraflı pişirin. Bütün yufkalar için aynı işlemi uygulayın.

Kaymaklı Yemişli Elma Tatlısı


Malzemeler:

5 elma
5 çorba k.toz şeker
1 kase kuru üzüm
1 kase kayısı
1 kase incir
1 kase file badem
kaymak
su

Hazırlanışı:

Kuru kayısıları küp doğrayarak fırın kabının altına yayın. İncirleri de doğrayarak ekleyin. Elmaları soyun. İkiye bölüp ters olacak şekilde kuru yemişlerin üzerine koyun.Biraz su vererek alüminyum folyo ve yağlı kağıtla kapatarak fırına verin. Piştikten sonra sıcaklığı çıkınca kaymak, yeşil fıstık ve bol file fındık ile servis yapın.

9 Şubat 2009 Pazartesi

Keşli Cevizli Kaşık Sapı


Malzemeler:

1 kase kaşık sapı
1 kase yoğurt
2 çorba k.tereyağı
1 çay b.ceviz
keş
su
tuz

Hazırlanışı:

Kaşık sapı hamurlarını suya biraz yağ ekleyerek haşlamaya alın. Diğer tarafta keşi rendeleyin. Keşi ve tereyağını tavaya alarak kavurun. Hamurlar kavrulunca haşladıktan sonra servis tabağına alın. Kavrulan keşi üstüne dökerek yanında yoğurt ile servis yapın.

8 Şubat 2009 Pazar

Karnabahar Salatası


Malzemeler :

* 1 haşlanmış karnıbahar
* 1 patates
* 4 salatalık turşusu
* 2 közlenmiş biber
* 1 çay b.mısır
* 1 tutam maydanoz
* 1 tutam dereotu
* zeytinyağı
* limon suyu
* tuz

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına haşlanmış ve doğranmış karnıbahar ve patatesleri alın.Üzerine doğranmış salatalık turşusu
ve közlenmiş biberleri ekleyin. Mısırları ve yine doğranmış maydanoz,dereotunu da ekledikten sonra limon suyu,
zeytinyağı ve tuzunu ekleyip karıştırın.

Servis tabağına alıp taze otlarla veya haşlanmış yumurta dilimleri ile süsleyin.

Havuçlu Cevizli Baton Pasta


Malzemeler :

* 1 kg.havuç
* 1 su b.toz şeker
* 1 p.petibör bisküvi
* 1 tatlı k.tarçın
* 1 su b.ceviz
* Hindistan cevizi

Hazirlanisi :

Havuçları rendenin ince yerinden rendeleyin, Üzerine 1 su b. toz şekeri ekleyerek kısık ateşte arada bir karıştırarak soteleyin. suyunu çekene kadar pişirin.

Diğer tarafta bisküvileri ve cevizleri karıştırma kabında kırın. Bu karışımı sotelenen havuca ekleyin. Biraz tarçın ekledikten sonra tekrar karıştırın.

Harcı Hindistan cevizi içerisinde rulo yapın. Streç film ile sarın. Buzdolabında bir süre beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.

Yumurtalı Pırasa Kavurması


Malzemeler:

1 kg.pırasa
yeşil soğan ve taze sarımsak yaprakları
1 çorba k.tereyağı
1 çorba k.salça
3 yumurta
1 kase yoğurt
tuz,karabiber


Hazırlanışı:

Pırasaları incecik doğrayın. Sıvıyağ ve tereyağında kavurun. Rengi dönünce üzerine doğranmış salça, taze soğan ve sarımsağı doğayarak ekleyin. Tuzunu ve karabiberini de ekleyin. Pişince üzerine yumurtaları kırın. Yumurtalar pişince servis tabağına çıkarın. Ortasını açarak yoğurt ile servis yapın.

3 Şubat 2009 Salı

Yoğurt Soslu Mücver


Herşeyin yavaş yavaş yoluna girmeye başladığı bugünlerde keyfim de yerine gelmeye başlıyor. Küçük evimi sevmeye ve ısınmaya başlıyorum, en önemlisi de bu! Ama buna sebep olan kişi yine ve yine sevgili annem.. tıpkı hayatımdaki pekçok iyi şeyin sebebi olduğu gibi!

Annemin her şeye yetişme telaşında ne yapacağını şaşırmış durumdaki kızını toparlama amaçlı kısacık ziyareti çabucak bitti, az önce onu yağmurlu bir İstanbul sabahından yolcu ettim. Savoy'da yaptığım erken kahvaltı hüznümü çabucak dağıttı neyse ki... Hem inşallah birkaç gün sonra -kısa da olsa- ben onları ziyaret etmek için yola çıkacağım!

Mücvere gelelim...
Annem çok sever. Benimse yemezsem özlediğim yiyecekler arasında değildi.. Ancak aromatik otlar eklenmiş bir versiyonunu, yanında yoğurt sosuyla birlikte denediğim zaman fikrim değişti. Doğrusu mercanköşkün ve fesleğenin mücveri bu kadar güzelleştirebileceğini hiç tahmin etmemiştim. Ben otların organik kurusunu kullandım ama siz tazesini bulabiliyorsanız tazesiyle deneyin derim. Yoğurt sosu ise mücvere cidden çok yakışıyor!
(tarifi Pratik Mutfak Rehberi'nden uyarladım)

Malzemeler:

- 5 adet kabak
- 1 adet kuru soğan
- 3 adet köy yumurtası
- 3 Türk kahvesi fincanı tam buğday unu
- 1 tatlı kaşığı organik kuru mercanköşk
- 1 tatlı kaşığı organik kuru fesleğen
- Karabiber, deniz tuzu

Sosu için:
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 1 adet salatalık
- 1 diş sarımsak
- Birkaç dal maydonoz
- Birkaç dal nane (veya 1 tatlı kaşığı kuru nane)
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- Deniz tuzu

Yapılışı:

1. Kabakları ve soğanı temizleyip rendeleyin. Kabakları rendeledikten sonra suyunu sıkmayı unutmayın. Yumurtaları da hafifçe çırpın.

2. Derin bir kabın içerisinde rendelenmiş soğan ve kabaklarla birlikte yumurtaları, un, tuz ve diğer baharatları da ekleyerek karıştırın (unu, koyuca bir kıvam elde edinceye kadar yavaş yavaş eklemenizi öneririm, annem de mücvere daima aldığı kadar un koyar).

3. Hazırladığınız karışımdan kaşıkla alarak -daha sağlıklı olması için- bolca zeytinyağında arkalı önlü kızartın. Kızarttığınız mücverleri kağıt havlu üzerine alın.

4. Sosu için salatalığı kabuğuyla rendeleyin, sarımsağı ezin, nane ve maydonozları incecik kıyın. Limon suyu ve tuz ekleyerek tümünü yoğurtla karıştırın.

5. Sosu tek kişilik kaselere alarak mücveri soğutmadan servis yapın.

Üç renkli patates salatası


Malzemeler:

- 10-12 adet mandalinadan biraz büyük patates
- 1 silme çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 3 adet orta boy havuç
- 1 adet kırmızı lahana
- Tuz, karabiber
- 1 adet limon
- Dilediğiniz kadar mısır

Yapılışı:

1. Patatesleri soyup küp küp doğrayın ve içine tuz attığınız suda haşlayın.

2. Patatesler haşlandıktan sonra süzün, içine tereyağ ekleyip püre haline getirin. Özlem en iyisinin blender olduğunu ama kendisinin ısrarla patates ezicisi kullandığını söyledi bu işlem için:)

3. Patates püresinin 2/3 sini alıp altına streç film serdiğiniz borcama koyun, üzerinden bastırıp düzleştirin. Biz telaşla unuttuk bu aşamayı, o yüzden de borcamdan servis ettik. Bence böyle de çok güzeldi görüntüsü.. Ama streç film sererseniz ters çevirip dilimleme şansınız olur serviste.

4. Havuçları soyup rendeleyin ve 1 kaşık zeytinyağında rengi soluncaya kadar kavurun. İçine tuz, çok çok az karabiber, 1/2 limon suyu ve kalan patatesin yarısını ekleyip iyice karıştırın. Borcamdaki patatesin üzerine koyup bastırın.

5. Kırmızı lahananın yarısından biraz fazlasını (küçükse tamamını) birkaç parçaya bölüp robota atın, içine 1/2 limon, tuz, 1 kaşık zeytinyağı ve az karabiber ekleyip incecik kıydırın.

6. Kırmızı lahanayı kalan patetes ile karıştırıp en üste koyun, üzerini düzleştirip mısır serpiştirin. Eğer ters çevirecekseniz mısırı ters çevirdikten sonra serpebilirsiniz.

Bunlar da Özlem'in nefis peynirli börekleri... Buzlukta hazırdı, hemen tepsiye alıp üstlerine yumurta sarısı sürdü, susam serpti ve fırına attı. Çıtır çıtır oldular..

2 Şubat 2009 Pazartesi

Çikolata Soslu Muzlu Pasta


Malzemeler:

Keki için;
- 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu

Ara kreması için;
- 2 su bardağı süt
- 3 çorba kaşığı un (tepeleme)
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 1 çorba kaşığı tereyağı (tepeleme)
- 1,5 çay bardağı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı vanilya aroması

Üstü için;
- 3 adet muz
- 1 paket Dr.Oetker çikolata sosu
- 1 poşet krem şanti ya da 1 ufak paket (200 ml) çiğ krema
- Sosların gerektirdiği miktarda süt
- Dilediğiniz pasta süsleri

Yapılışı:

1. Yumurtalarla şekeri mikserin önce düşük sonra yüksek devrinde yaklaşık 10 dk çırpın. Yoğurdu ekleyip kısa bir süre daha çırpın.

2. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin, hafifçe, sadece un hamurda kaybolana kadar karıştırın.

3. Yağlı kağıtla kaplanmış 26 cm.lik kelepçeli kalıba hamuru dökün. Çok ince bir tabaka oluyor ama merak etmeyin güzel kabarıyor. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 25 dk pişirin. Kekin üzeri güzel kızardıysa kürdan testini yapıp fırından alabilirsiniz. 10 dk bekledikten sonra kalıptan çıkartın, soğumaya bırakın.

4. Bu arada kremayı hazırlayın. Süt, un ve yumurta sarısını çırparak pişirin. Kaynadıktan 2-3 dk sonra altını kapatın, hemen tereyağı, pudra şekeri ve vanilyanızı ekleyin. Mikserle 10 dk kadar yüksek devirde çırpın. Soğumaya bırakın.

5. Çikolata sosunu ve krem şantiyi üzerlerindeki tarife göre hazırlayın, sosu oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Şantiyi buzdolabına kaldırın. Şanti olarak çiğ krema tercih ederseniz (ki ben bundan sonra onu tercih edeceğim) kremaya damak tadınız kadar pudra şeker ekleyip mikserin yüksek devrinde çırpın. Beklemeden hemen kullanabileceğiniz için bu işlemi en son yapabilirsiniz.

6. Tüm malzemeleriniz soğuduktan sonra pastayı oluşturmaya geçebilirsiniz. Keki ip yardımıyla ortadan ikiye bölün. Arasına kremayı sürün, diğer katı kapatın. Üstünü ve kenarlarını krem şanti ile kaplayın.

7. Yuvarlak dilimlediğiniz muzları pastanın üstüne sıralayın. En son çikolata sosunu pastanın ortasından başlayıp kenarlarından akıtarak dökün. Düzgün yayılmazsa kaşıktan yardım alabilirsiniz. Dilediğiniz gibi süsledikten sonra pastanızı servise kadar dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.

kereviz yemeği


Malzemeler: (3-4 kişilik)

- 1 adet kereviz
- 1 adet havuç
- 1 adet kuru soğan
- Dilerseniz 1-2 çorba kaşığı konserve domates
- 1/2 çorba kaşığı domates salçası
- 1/2 çorba kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı deniz tuzu
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 avuç kadar haşlanmış nohut

Yapılışı:

1. Kerevizin kafasını kuşbaşı doğrayın. Yeşil yapraklarının kötü olan kısımlarını atıp taze olanları iri iri doğrayın. Saplarının da taze olanlarını 3-4 cm uzunluğunda doğrayın (eğer saplar kolayca kırılmıyorsa taze değildir ve kolay pişmez, onları atabilirsiniz). Doğradığınız tüm kereviz parçalarını geniş bir kaba alıp bol suyla yıkayın.

2. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Havucu uzunlamasına dörde bölerek doğrayın, soğanlara ekleyerek birkaç dakika kavurun. Bu aşamada dilerseniz birkaç kaşık domates konservesi ekleyebilirsiniz.

3. Salçayı ve kırmızı biberi ekleyin. Karıştırdıktan sonra kerevizleri ilave edin, tuz ekleyin ve kapağını kapatıp kısık ateşte 5 dk kadar pişirin.

4. Tencerenize kerevizlerin üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin. Kısık ateşte, kerevizler yumuşayana kadar pişirin. Ortalama 20 dk kadar sürüyor, arada kontrol edersiniz.

5. En son severseniz eğer nohut ekleyin yemeğinize. Nohut hem yemeğinizin besleyiciliğini artırır hem de kerevize çok yakışır.

Hımmm.. yanında ne yiyelim.. Yanında ben yoğurt severim:) Yoğurt ve ev ekmeği yeter bana. Ama hani güzel bir pirinç pilavı da yakışır.

Sağlıklı yemek ne güzel şey.. ne iyi geliyor insana.. Cumartesi olsa da pazarıma gitsem yine, geçen hafta işe gitmeden önce üşenmeyip sabahın köründe gittiğim gibi.. Eve döndüğümde hem burnumun ucu, hem de parmaksız eldivenlerim yüzünden parmak uçlarım donmuştu resmen ama mutfağıma taşıdığım sağlıktan dolayı çok mutluydum. Size de öneririm:)

SAYAC